Морбили е най-силното заразно инфекциозно заболяване Световната здравна организация предупреди за бързо разпространение

...
Морбили е най-силното заразно инфекциозно заболяване Световната здравна организация предупреди за бързо разпространение
Коментари Харесай

При контакт с болен от морбили се заразяват всички неимунизирани и неболедували

Морбили е най-силното заразно инфекциозно заболяване
Световната здравна организация предизвести за бързо разпространяване на морбили по света, с повече от 306 000 регистрирани случая през предходната година. Те съставляват растеж от 79 на 100 за една година, по тази причина СЗО приканва за увеличение на имунизирането.

" Изключително загрижени сме по отношение на протичащото се с дребната шарка ", сподели Наташа Краукрофт, механически консултант за морбили и рубеола в СЗО. Има непрекъснато нарастване на случаите на шарка във всички райони на СЗО като се изключи Северна и Южна Америка.

Защо е тази блъсканица и какъв брой е рисково болестта? Има ли избавление от инфекцията, питаме проф. Марияна Стойчева от Медицинския университет в Пловдив.

Морбили е вирусно заболяване, известно с националните названия брусница и дребна шарка. Това е най-силно заразното инфекциозно заболяване, познато на медицината, което може да убива по 2,6 млн. деца годишно, а на милиони да аргументи глухота или мозъчни увреждания.

До средата на ХХ век е навсякъде публикувано, като най-засегнати са хлапетата до 5 година, с тежко протичане и съдбовен излаз в 40% от случаите. (Как става заразяването и какви са признаците - виж инфографиката по-долу)

Морбили се среща най-често през зимата и пролетта. При контакт с болен от морбили се заразяват всички, които не са имунизирани и не са преболедували, без значение от възрастта.

Преболедуването довежда до доживотен имунитет. Повторни случаи са разказани в 0,5-1%. Децата до 6 месеца не се заразяват с морбили, от 6 до 12 месеца - рядко заради трансплацентарно предаден имунитет от майката. Ако майката не е ваксинирана и не е боледувала от морбили, бебето е застрашено от заразяване от първия ден.

Усещането на хората, че това е естествена шарка, а смъртността е толкоз огромна. Тежките затруднения ли са повода?

Около 30% от инфектираните развиват затруднения: ушни инфекции, тежък ларингит, диария.

Важен миг в развиването на морбили е потискането на имунитета, имуносупресията, която причинителят Morbillivirus предизвиква - така наречен морбилозна анергия, и в този интервал болният е извънредно уязвим, с висок риск за развиване на други вирусни и бактериални инфекции.

Най-сериозното затруднение е пневмонията, която е и най-честата причина за гибел, обвързвана с морбили. Смъртността е в диапазона 1–3 души на 1000 случая и е най-висока при деца под 5 година
Около 1 на 1000 болни развива инфектиране на мозъка (енцефалит), което води до трайна неврологична неработоспособност при почти един от четири случая. Много рядко от 7 до 10 години след преболедуване от морбили пациентът може да се разболее от така наречен подостър склерозиращ паненцефалит (ССПЕ). При това заболяване нервите и мозъчната тъкан дегенерират прогресивно. Симптомите включват промени в личността, последователно утежняване на душeвността, мускулни конвулсии и други невромускулни признаци.
Не съществува лечение за ССПЕ и той винаги води до гибел

Как се лекува морбили?

Специфично лекуване на морбили няма. Прилагат се симптоматични средства, витамини и антибиотици при вторична бактериална зараза. Единствената сигурна отбрана е имунизацията.

Тя е въведена през XX век и внезапно намалява високата смъртност измежду децата в целия свят. В България се ползва от 1969 година като наложителна за деца на 13 месеца и втора доза на 12 години.

Ваксината е комбинирана и пази от морбили, паротит и рубеола

Тя е безвредна и има доста малко странични резултати. Съобщени са леки реакции като нараснала температура, зачервяване или отичане на мястото на инжектиране.

Някои от имунизираните развиват лек обрив, сходен на морбили, нормално от 7 до 14 дни след имунизацията, който изчезва за 1-3 дни.

Ваксината е извънредно ефикасна и след втората доза обезпечава имунитет в 98% от имунизираните за десетилетия, практически пожизнен

Експертите напомнят, че Световната здравна организация планираше болестта да бъде изкоренено до 2020 година Какво се случи?

Вместо премахване на заболяването през 2024 година даже има риск от зараза. Понастоящем в 40 от 53 страни в европейския район на СЗО има случаи на морбили и броят лавинообразно пораства. Европа регистрира над 45-кратно нарастване през 2023 година спрямо миналата.

Регистрирани са 42 200 случая на морбили, с 21 000 хоспитализации и няколко смъртни случая. Два от всеки пет случая са регистрирани при деца на възраст сред една и четири години и единствено всеки пети е над 20 години.
Казахстан и Русия са най-засегнатите страни. В Румъния е оповестена зараза след внезапен скок в заболеваемостта, лечебните заведения са претъпкани, има 7 смъртни случая.
Какви са причините за това?

За да няма зараза от морбили, имунизационното покритие на популацията би трябвало да е най-малко 95%.

През 2022 година обаче едва 83% от децата по света са получили доза ваксина 

против морбили около първата си година, което е най-ниският процент от 2008 година насам, посочва Организация на обединените нации, а смъртните случаи от морбили в международен мащаб доближават 136 хиляди души.

Този спад в обсега на имунизациите се свързва с пандемията от COVID-19, респективно с ограничавания достъп до здравни заведения.

Какъв е ваксинационният обхват в България?

В България през последните години имунизационният обсег е под прага от 95%.

От януари до юни 2023 година с първи банкет на имунизацията против морбили са обхванати едвам 83,6% от децата съгласно Националния център по публично здраве и разбори.

С втори банкет от подлежащите на наложителна имунизация са едвам 48,9% от децата. Общо имунизираните българи с първа доза против морбили, паротит и рубеола са малко над 92%, а с втора - 87,2% (данните са на доцент Ангел Кунчев, дм, народен здравен инспектор).

Причините за ниското имунизационно покритие с изключение на пандемията е мобилността на част от населението – най-много ромските популационни групи, поради компликациите в откриването и следенето на децата. При тях не са имунизирани цели генерации.

През последната зараза от морбили в България в интервала 2009 – 2011 година заболяваха цели семейства – бебе на няколко месеца, майката на 15 години и дядото на 30 година!

Общо 24 410 души се заразиха с морбили, като 15,6% са кърмачета, неподлежащи на имунизация. При 34% са открити затруднения, умрелите са 24, от които 20 деца.

Другата причина са антиваксърските придвижвания и убежденията на " високоинформираните " от интернет майки, съгласно които имунизацията е рискова за нейното бебе!

Спадът на имунизациите е провокиран от общо съмнение към имунизациите и в случай че майката е решила, че това е доста нездравословно и ужасно, тя не ваксинира детето си против нищо, освен против морбили.

Според формалната статистика на Министерството на здравеопазването сред 12 и 15% от българите са антиваксъри, а 25 % са последователи на имунизациите. Останалите 44% се двоумят каква позиция да заемат, като половината от тях са по-скоро „ за " имунизациите, а останалите са скептично настроени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР